0

A kosár üres!
OLCSÓ
GUMI-FELNI
30 éve az autók
szolgálatában
30 éve az autók szolgálatában

Nyitva tartás:
H-Cs: 8:30 - 16:30
P: 8:30 - 16:00
Szo - V: Zárva

1033 Budapest,
Vajda János utca 25.
+36 30 683 66 69

1033 Budapest, Vajda János utca 25. | +36 30 683 66 69

Nyitva tartás: H-Cs: 8:30 - 16:30 | P: 8:30 - 16:00 | Szo - V: Zárva

 • Hírek
 • A Continental már idén elkezdheti a pitypangból készülő gumiabroncsok tesztelését

  Budaörs, 2014.01.20. A Continental és az aacheni székhelyű Fraunhofer Biológiai és Ökológiai Intézet (IME) jelentős áttörés előtt áll a pitypangból készülő gumiabroncsok előállítása terén. Az utóbbi években a hatékony termesztési módszereknek és az optimalizált földművelési rendszereknek köszönhetően lehetővé vált a kiváló minőségű, természetes abroncsok előállítása a gyermekláncfűből. Az IME münsteri telephelyén nemrég megkezdődött annak a kísérleti üzemnek az építése, ahol tonnaszámra állítanák majd elő környezetbarát abroncsokat.

  A barátfű (ismertebb nevén pitypang vagy gyermekláncfű) magjaiból álló fehér korona elfújásakor kevesen gondolnak arra, hogy nedve kiváló alapanyag a gumiabroncsok gyártásához. "Azért fektettünk ebbe az ígéretes jövő előtt álló környezetbarát alapanyag fejlesztésébe és gyártásába, mert meg vagyunk győződve arról, hogy hosszú távon lehetővé teszi termékeink továbbfejlesztését", magyarázza Nikolai Setzer, a Continental AG gumiabroncs divíziójáért felelős igazgatósági tagja. A kaucsukfákból nyert alapanyaggal szemben a gyermekláncfű nedvének felhasználása ígéretes lehetőségeket rejt magában.

  Hasznos gyomnövény

  A pitypangból készülő abroncsok további előnye, hogy a gyermekláncfű termesztése kevésbé függ az időjárástól, mint a kaucsuk előállításához használt kaucsukfáé. További érv mellette, hogy mezőgazdasági szempontból annyira alacsony igényekkel rendelkezik, hogy termesztésük új hasznosítási lehetőséget jelent a megműveletlen földterületek számára. Az elsősorban száraz területeken, szántókon termő pitypangra sokáig úgy tekintettek, mint haszontalan gyomnövényre, amely egyébként rendkívül jó szárazságtűrő képességgel is rendelkezik.

  Csökkenő logisztikai költségek

  A pitypang nedvéből történő kaucsuk előállításának további előnye, hogy a termesztésre használt földterületek lényegesen közelebb lennének a Continental gumiabroncsgyártó-üzemeihez, mint a jelenleg importált kaucsukfa. Erre jó példa, hogy a Continental korántsem ért fejlesztési lehetőségeinek határára, sőt, a cég idén elkészülhet az első pitypangalapú abroncsokkal, amelyeknek a közúti tesztjei is elkezdődhetnek néhány éven belül.

  Jobb, mint a hagyományos

  "Az utóbbi években egyre nagyobb szakértelemmel végeztük a pitypang termesztését, valamint a nedvéből történő kaucsuk előállítását. A DNS-technológiának köszönhetően tisztában vagyunk azzal, hogy melyik gén melyik molekuláris tulajdonságért felel. Mindez képessé tesz bennünket arra, hogy a lehető leghatékonyabbá tegyük a gyermekláncfű termesztését", magyarázta Dirk Prüfer professzor, az IME projektmenedzsere. A szakember szerint a pitypangból előállított abroncs nem csak olyan minőségű, de az új adalékanyagnak köszönhetően tartósabb és nagyobb teljesítményre is képes, mint a hagyományos abroncs.

  A Continental fontos lépést kíván tenni abba az irányba, hogy idővel nemcsak a személyautók, hanem a haszongépjármű-, a bicikli- és a különleges felhasználású gumiabroncsok területén is megvalósuljon a fosszilis eredetű adalékanyagok helyettesítése. "Ha képesek vagyunk a pitypangból készülő gumiabroncsokból a jelenleg használt termékekkel megegyező minőségű, ipari mennyiséget előállítani, akkor nagymértékben függetlenedhetünk a szubtrópusi területek éves betakarítási helyzetétől", jelentette ki Dr. Boris Mergell, a Continental anyag és gyártástechnológiai részlegének vezetője, hozzátéve, hogy egyelőre nem született döntés a pitypang Európában történő ipari termesztéséről.

  Vissza
  Vissza

Page generated in: 0.0069510936737061 seconds
Total count and time of database queries: 0 queries, 0 seconds
Memory usage: 649712