0

A kosár üres!
OLCSÓ
GUMI-FELNI
30 éve az autók
szolgálatában
30 éve az autók szolgálatában

Nyitva tartás:
H-Cs: 8:30 - 16:30
P: 8:30 - 16:00
Szo - V: Zárva

1033 Budapest,
Vajda János utca 25.
+36 30 683 66 69

1033 Budapest, Vajda János utca 25. | +36 30 683 66 69

Nyitva tartás: H-Cs: 8:30 - 16:30 | P: 8:30 - 16:00 | Szo - V: Zárva

 • Hírek
 • Szabályozás az Euban

  Itt megtalálható az európai országokban érvényes szabályozás a téli abroncs, illetve – ahol van – hólánc használatával kapcsolatosan:  Ausztria:

  November 1. és április 15. között személygépkocsik és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautók (kisteher) esetén télies útviszonyok esetén Ausztriában kötelező minden keréken legalább 4mm profilmélységű téli gumi vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata. Hóláncot csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. Baleset esetén téli útviszonyok között a biztosítók sem térítik meg a nyári gumival felszerelt autók kárát. 

  Csehország:
  Csak 3,5 t összsúly feletti járműveken kötelező M+S jelölésű abroncsok használata azokon az útszakaszokon, ahol ezt táblák jelzik. A hólánc használatát szintén táblák jelzik.

  Franciaország:
  Franciaországban általánosan nem kötelező a téli gumik használata, viszont a hólánc kötelező tartozék, melynek használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező. 

  Horvátország:
  Jeges útviszonyok vagy 5cm-nél nagyobb hó esetén Horvátországban kötelező az autóban hóláncot tartani. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négy-évszakos gumiabroncsok használata. A hólánc használatát táblák jelzik.

  Luxemburg:
  A téli gumi nem kötelező, de ajánlott. Érdekesség, hogy tilos a vegyes felszerelés (pl. elöl téli, hátul nyári) alkalmazása.

  Magyarország:

  Magyarországon nem vezették be a téli gumi kötelező használatát. Viszont a közútkezelő az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet "Hólánc használata kötelező" táblát. Ilyen útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsokon hólánc van.

  Németország:
  Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyári gumival közlekedik, vagy aki a forgalmat akadályozza (pl. elakad a nyári gumival) büntetésre számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téli gumikat (M+S) felszerelni. 

  Olaszország:

  Időjárástól függ, a sípályákra vezető utakon kötelező lehet a téli gumi és a hólánc használata. Egyes helyeken október 15. és április 15. között kötelező a téli gumi használata. 

  Románia:
  A tavalyi évtől november 1. és március 31. között kötelező a téli gumi használata. Aki bizonyíthatóan a téli gumik hiánya miatt okoz balesetet vagy forgalmi akadályt a mentési költségeket és büntetést kell fizetni, de a biztosító is elutasíthatja a kárigényt.

  Svájc:

  Nem kötelező a téli gumi, viszont elvárás az útviszonyoknak megfelelő felszerelés. Ha valaki téli útviszonyok között nyári gumival balesetet okoz vagy elakad bírságot és a mentési költségeket is meg kell fizetni. A hólánc használatát táblák szabályozzák.

  Szerbia:
  November 1. és április 1 között, ha az időjárási viszonyok indokolják, Szerbiában kötelező téli gumi vagy a hólánc használata. 

  Szlovákia:
  Személygépkocsik esetében nincs dátumhoz kötve a téli gumi kötelező használata, viszont ha az utat összefüggő hó vagy jég borítja, akkor kötelező mind a négy keréken legalább 4mm profilmélységű téli gumi használata. Teherautók és autóbuszok az időjárási és útviszonyoktól függetlenül november 15. és március 31. között legalább a hajtott tengelyen kötelesek téli gumit (M+S) használni.

  Szlovénia:
  November 15. és március 15. között kötelező a téli gumi használata, melyből azonban elég kettő is. 5cm-nél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is.

  Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország:
  December 1. és március 1. között kötelező minden járművön a téli gumi használat. 

  Svédország, Norvégia:
  Kötelező a téli gumi és a hólánc, de indokolt esetben szöges abroncsot is lehet használni télen.

  Belgium, Dánia, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Oroszország:
  Nem kötelező, de ajánlott a téli gumik felszerelése és a hólánc megléte. 

   

  Vissza
  Vissza

Page generated in: 0.0070030689239502 seconds
Total count and time of database queries: 0 queries, 0 seconds
Memory usage: 500544